Ekonomi

Süt ürünü etiketlerinde “köy”, “ev”, “geleneksel”, “%100” ifadelerinin yazılması yasaklandı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk Besin Kodeksi Fermente Süt Eserleri Bildirimi, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ, fermente süt ürünlerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, ambalajlanması, depolanması, taşınması ve pazarlanması için gereken ürün özelliklerini belirliyor.

YENİ KRİTERLER BELİRLENDİ

Tebliğde yapılan revizyonla kefir ürününün tanımı yeniden düzenlendi. Türkiye’ye has bir eser olan süzme yoğurdun ayrıyeten tarifi yapılarak, esere dair kriterler belirlendi. Isıl süreç görmüş fermente süt eseri için yeni kararlar eklenerek, esere ilişkin kriterler düzenlendi. Ayrana eklenebilecek tuz oranı yüzde 1 iken, bu oran yüzde 0,8’e düşürüldü. Bildiri kapsamındaki eserlerin üretiminde kullanılan starter kültürlere ek olarak eklenebilecek yan kültürlerin etiket bilgilerinde belirtilmesi zarurî hale getirildi.

AROMA VERİCİ KULLANIMI YASAKLANDI

Tebliğde yapılan bir öbür düzenleme ile eserlerde laktaz enzimi hariç hiçbir enzimin kullanılamayacağı karara bağlandı. Üretilecek eserlerde birden fazla farklı hayvan cinsine ilişkin süt kullanılması durumunda, sütün elde edildiği hayvan çeşitlerinin isimlerinin, etikete belirtilmesine ait düzenleme yapıldı. Yeni düzenleme ile süt ve süt eserleri aroma vericilerinin kullanımı yasaklandı.

BU TABİRLER ESER ÜZERİNE YAZAMAYACAK

Tebliğ kapsamındaki eserlerin etiketinde “köy”, “ev”, “geleneksel, çiftlik” ve “%100” üzere tabirlerin yer almayacağı konusuna yönelik düzenleme yapıldı. Peynir olarak epey fazla ihracatı olan ve peynir mayası kullanılmadan yoğurt kültürü kullanılarak üretilen labne (labneh), ilgili bildiriminde düzenlenmek üzere bu bildiri kapsamından çıkartıldı.

Piyasada var olan yahut basılı ambalaj malzemesi olan besin işletmecilerine, bildiriye ahenk sağlamaları için 31 Aralık 2023’e kadar geçiş süreci tanındı. Yapılan düzenlemelerle, Avrupa Birliğine ahengin yanında taklit ve tağşişin önlenmesi, tüketicilerin korunması ve haksız rekabetin önlenmesi amaçlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort