Ekonomi

OPEC Başkanı petrol çağının yakın zamanda sona ereceğini reddetti

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Genel Sekreteri Haitham Al Ghais, Middle East Economic Survey tarafından yayınlanan son makalesinde petrolün geleceğine ilişkin süregelen diyaloğu ele aldı.

Al Ghais, dünyanın enerji talebinin artmaya devam ettiğini ve alternatif enerji kaynaklarının gerekli ölçekte petrolün yerini tamamen almasının gerçekçi olmadığını vurguladı. Petrol tüketimini azaltmak yerine emisyonları azaltmaya odaklanmanın önemini vurguladı.

Al Ghais, ‘petrolün sonu’ tartışmalarının enerji sektöründe istikrarsızlığa neden olabilecek enerji politikalarına yol açabileceği endişe verici bir eğilime işaret etti. Mevcut eğilimde olduğu gibi petrol talebi devam ederken ve hatta artarken petrol arzına yapılan yatırımların azalması durumunda ortaya çıkacak sonuçları sorguladı.

Petrol talebinin 2030 yılına kadar zirve yapmasını bekleyen Uluslararası Enerji Ajansı gibi bazı tahminlerin aksine OPEC, petrol tüketiminin önümüzdeki on yıllarda artmaya devam edeceğini savunuyor.

Al Ghais, petrol endüstrisinin karbon yakalama kullanımı ve depolanması, temiz hidrojen üretimi ve doğrudan hava yakalama dahil olmak üzere emisyon azaltma teknolojilerine aktif olarak yatırım yaptığının altını çizdi. Bu yatırımlar, endüstrinin dünyanın ihtiyaç duyduğu petrolü üretirken aynı zamanda emisyonları azaltma konusundaki kararlılığını göstermektedir.

Al Ghais, argümanını desteklemek için son yirmi yılda alternatif enerji kaynaklarına geçiş için 9,5 trilyon dolardan fazla yatırım yapıldığını belirtti. Bu önemli yatırıma rağmen, rüzgar ve güneş enerjisi hala küresel enerji arzının %4’ünden daha azına katkıda bulunmaktadır.

Ayrıca, elektrikli araçların küresel penetrasyon oranı %2 ila %3 arasındadır; bu da petrole alternatif olan pek çok enerjinin küresel talebi karşılamak için ölçeklenebilir olmadığını ya da pek çok bölgede ekonomik olarak uygulanabilir olmadığını göstermektedir.

OPEC Genel Sekreteri’nin MEES makalesinde yer alan ifadeleri, örgütün petrolün küresel enerji karışımının kritik bir bileşeni olmaya devam ettiği yönündeki tutumunun altını çizmektedir. Al Ghais’e göre odaklanılması gereken nokta, petrol üretimi ve kullanımının çevre üzerindeki etkisini en aza indirecek teknolojilerin geliştirilmesi olmalıdır.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

ekinozuhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu