Haber

Uygur Türkü Habibullah’a tuzak: MİT zanlısının kurumla ilişkisi kesildi

Uygur Türkü Halike Habibullah, silah sanayinde faaliyet gösteren şirket sahibi iş adamı Ö.S., eski MİT mensubu BB ve iş adamı Ş.G. Vatandaşlık vaadiyle şirket tarafından 50 bin dolar 490 bin lira dolandırıldığı iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Habibullah’ın şikayeti üzerine başlatılan soruşturmada savcılık iddianame hazırladı.

Dolandırıcılık, Hakaret ve Tehdit Suçlamaları

2016 ve 2017 yıllarında gerçekleştiği iddia edilen dolandırıcılıkla ilgili hazırlanan iddianamede, iş adamı Ö.S. ve SG hakkında, “banka, sigorta, kredi kuruluşlarının kamu görevlisi veya çalışanı olarak tanıtılarak veya bu kuruluşlarla ilişkisi olduğunu söyleyerek dolandırıcılık”, “iş verileceği vaadiyle dolandırıcılık” suçlamaları yöneltildi. kamu görevlileri ile ilişkisi olduğu gerekçesiyle yürütülmüştür”. İddianamede silah tüccarı Ö.S. hakkında “tehdit ve hakaret” suçlamalarına da yer verildi.

VATANDAŞLIK VERİLDİ

Soruşturma aşamasında savcılık tarafından ifadesi alınan Habibullah, şirketle ticari faaliyette bulunmak üzere anlaştığını ve verdiğini iddia ettiği 490 bin lirayı geri alamayacağını belirten SG, şunları söyledi: “Aracılar bana Ş.G.’nin Çin ile ilişkisi olduğunu ve beni ve ailemi sınır dışı ederek Çin’de hapse attırabileceğini söylediler.” Habibullah, SG’nin kendisinin de Ö.S. Kendisini Ö.S. ile tanıştırdığını da belirtti. Önemli mevkilerde tanıdıkları olduğunu söyledi. Bana Türk vatandaşlığı konusunda yardım edeceğine söz verdi. Bunun için 15 bin dolar istedi” dedi.

50 BİN DOLARA TÜRK VATANDAŞLIĞI İDDİASI

OS Yanlarındayken yanlarına gelen BB isimli kişinin kendisini MİT üyesi olarak tanıttığını ve kendisine bağlı olduğu kurumun kimlik kartını gösterdiğini belirten Habibullah, “BB vatandaşlık işinin yapılabileceğini söyledi. 15 bin dolara değil 50 bin dolara anlaştık.” Habibullah, Ö.S.’ye toplam 50 bin dolar verdiğini iddia etti. Türk vatandaşlığına karşılık üç kesintide. İddianamede, BB ortasında Habibullah ile geçtiği iddia edilen yazışmalara da yer verildi.

ZEKADAN ZAFERİNE: BÜYÜKLÜKSÜZ PATATES GİBİSİNİZ

İddianamedeki yazışmalara göre istihbarat görevlisi BB ile Habibullah arasındaki konuşmalar şöyle:

BB: Habip, sana devletimizden verilen bir kimlik var mı, sen ve ailen hiçbir koşulda sınır dışı edilmeyeceksiniz. Biz buna özen gösterdik, oturma izni ile ilgili hiçbir koşulda sorun yaşanmayacak. Size özel izinle burada olduğunuzu gösteren bir kimlik vereceğiz. Vatandaşlık için 3 yıl daha var ama 2019’da seni vatandaş yapacağız. Yani iki yıl erken.

Habibullah:tamam kardeşim

BB:Ayrıca uluslararası seyahat izinleri de vereceğiz, kimse size dokunmayacak, Çin bile.

Habibullah:tamam kardeşim

BB:Koruma listesine alındınız, işlem tamamlandı, anlayacaksınız.

Habibullah:Teşekkürler kardeşim.

BB: Kimse bundan daha fazlasını yapamaz. Seninle röportaj yapmayacağız, sadece girdiğin gibi gösterdik tamam mı kardeşim. Artık bir Türk vatandaşının ne hakkı varsa sende var.

Habibullah:Abi iyi ki varsın seni seviyorum kardeşim

BB:Bıyıksız bir patates, bıyık bıyık gibisin.

AKILLI SAVUNMA: KAVRAMSAL

BB, iddianamede yer alan bu yazışmaların mesleği gereği bir komplodan ibaret olduğunu ve bunun phishing yöntemiyle telefonuna kötü amaçlı yazılım gönderilerek gerçekleştirildiğini savundu.

KURUMDAN ÇIKAN İSTİHBARAT

İddianame hazırlanmadan önce BB’nin istihbarat görevlisi olması nedeniyle zanlılardan Cumhurbaşkanlığı’ndan izin istendi. İznin ardından, istihbarat görevlisi BB’nin bağlı olduğu MİT’ten savcılığa yazı yazılarak, “Soruşturma konusu eylemlerin MİT tarafından yürütüldüğü iddiasıyla tespit edildiği belirlendi. teşkilatımızın görev ve faaliyetleri ile teşkilatımız personelinin hiçbir ilgisi yoktur.” Ayrıca istihbarat görevlisi BB, bu soruşturma nedeniyle bağlı olduğu kurumdan ihraç edildi.

MALİFE ULAŞILAMIYOR, KADER BİLİNMİYOR

2019 yılı sonunda hazırlanan iddianamenin ardından Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada müşteki Uygur Türkü Halike Habibullah mahkemede dinlenemedi. Çünkü Habibullah’ın 7 Kasım 2018’de Atatürk Havalimanı’ndan yurt dışına hareket ederek Almanya’ya gittiği ve bir daha Türkiye’ye gelmediği anlaşıldı. Bunun üzerine sanıkların avukatları belgenin düşürülmesini istedi. Habibullah’ın yorumlanması için son kez karar veren mahkeme heyeti, yarın görülecek davada kararını verecek.

kumru-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu