Haber

Bakan Akar, Financial Times gazetesine konuştu

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Financial Times’a verdiği röportajda NATO’nun Türkiye’siz düşünülemeyeceğini söyledi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Financial Times’a röportaj verdi. Bakan Hulusi Akar, Türkiye’nin NATO’daki konumunu sorgulayan bazı siyasetçi ve akademisyenlerin eleştirilerine yanıt verdi. “Türkiye’siz NATO düşünülemez. 70 yıldır denenmiş bir milletiz, denenmiş bir orduyduk. Bugüne kadar taahhütlerimize ve bu ittifaklarımıza aykırı bir duruma düşmedik ve giremeyeceğiz. Burada asıl olan ülkemizin egemenliği, bağımsızlığı, güvenliği, can güvenliğimizdir. Burada gelişigüzel yaygaraya yer yoktur” dedi.

Gazete, Suriye, Irak ve İran ile sınır komşusu olan Türkiye’nin NATO’nun güneydoğusunda stratejik bir konumda olduğunu, ABD’nin nükleer silahlarına ve önemli NATO tesislerine ev sahipliği yaptığını ve Montrö çıkararak Boğazları Rus savaş gemilerinin geçişine kapattığını bildirdi. Ukrayna savaşının başındaki Sözleşme. İsveç ve Finlandiya’nın terör örgütü üyelerinin iadesi taleplerini yerine getirmemesi nedeniyle Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın ittifaka üyeliğini artık onaylamadığını da kaydetti.

NATO’nun genişlemesine karşı olmadıklarının altını çizen Akar, İsveç ve Finlandiya’nın üyelik isteklerini anladıklarını ancak Türkiye’nin güvenlik kaygılarını anlamalarını istediklerini belirterek, “Bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Yapabileceğimiz bir şey yok. İsveç ve Finlandiya’nın taahhütlerini yerine getirmesini istiyoruz.” bekliyoruz” dedi.

F-16 uçağı

Milli Savunma Bakanı Akar, Ukrayna’da savaşın devam ettiği bir dönemde Türkiye’nin ittifaka katkılarının daha da önem kazandığını belirterek, Türk Silahlı Kuvvetlerinin gücünün NATO’nun gücü anlamına geleceğini, bunun siyasiler tarafından görülmesi gerektiğini kaydetti. ABD Kongresi’nde. Kongre’nin ABD’den F-16 alımına onay vereceği konusunda “iyimser” olduğunu kaydeden Akar, bir yandan ABD ve NATO’nun üye ülkelere savunmaya harcadıkları parayı gayri safi milli hasılalarını artırmaları için baskı yaptığına dikkat çekti. , “Ordumuzu güçlendirmek istiyoruz, daha çok para harcamak istiyoruz ama sorunlarla karşılaşıyoruz ve kısıtlamalar getiriliyor” dedi.

Rusya ile müzakereler

Financial Times, Türkiye’nin Suriye ve Libya gibi farklı çatışma bölgelerinde Rusya’nın karşısında yer almasına ve Batılı ülkelerin yaptırımlarına katılmamasına rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile “karmaşık bir ortaklık” geliştirdiğini bildirdi. Rusya’ya karşı. Türk savunma şirketlerinin Ukrayna’ya savaş uçağı tedarik ettiğini vurguladı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna’nın işgalini kınadı. Gazete, hem Erdoğan hem de Akar’ın Ukraynalı ve Rus mevkidaşları ile yaptıkları görüşmeler sonucunda Ukrayna tahılının dünyaya sevkiyatının önünü açan anlaşmaya varıldığını ve 17 milyon tondan fazla tahılın dünyaya ulaştığını yazdı. dünya pazarları.

Milli Savunma Bakanı Akar, “Rusya ve Ukrayna Karadeniz’de komşularımız ve onlarla komşuluk ilişkilerimiz Batı için de çok değerli. Herkes görsün ki Rusya ile bu diyalog olmasaydı; işler çok daha zor, çok daha çıkmaza girerdi.Birilerinin konuşması gerekiyor.O yüzden.” Ve gerçekten de Batı’dan Türkiye’ye ve Cumhurbaşkanı’na teşekkür etmesini bekliyoruz” dedi.

Akar, röportajında ​​tahıl müzakereleri sırasında Rusya ve Ukrayna ile yürüttükleri müzakerelerin barış görüşmeleri için de model olabileceğini kaydederek, iki ülke arasında bir an önce ateşkes çağrısında bulundu.

Suriye

Suriye’de olası bir kara operasyonuyla ilgili soruları yanıtlayan Akar, “Ülkemizin, milletimizin ve sınırlarımızın güvenliği için gerekli operasyonları gerçekleştirdik. Yine uygun zamanda, uygun yerde, gerekli gördüğümüz zaman. , eskisi gibi yapıyoruz. Bunu hep söylüyoruz” diye konuştu. dedi. Türkiye’nin güneyinde terör koridoruna izin vermeyeceklerini vurgulayan Akar, bu koridorun siyasi bir yapılanmaya dönüşmesinin Suriye’de bölünmeye yol açabileceğini ve bunun da sadece Türkiye’yi değil tüm Ortadoğu’yu istikrarsızlığa sürükleyeceğini kaydetti.

ABD’ye PKK’nın Suriye’deki kolu YPG ile iş birliğine son vermesi için davetini yineleyen Akar, “Bunu değerlendirmeleri gerekiyor. Bu döngüden kendilerinin çıkması gerekiyor” dedi.

Akar, ABD Amerika ile ilişkilerimizin yeniden düzenlenmesinden yanayız. Biz bundan yanayız. Çünkü geçmişimizi, kültürümüzü, anlayışımızı, sahip olduğumuz bedelleri, paylaştığımız bedelleri, paylaştığımız hedefleri düşündüğümüzde burada bir sıkıntı olmasın diyoruz.”

haber-akdagmadeni.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu