Ekonomi

Kazanç çağrısı: Comerica, kredi talebindeki zorlukların ortasında ilk çeyrekte 138 milyon dolar gelir elde etti

Comerica Incorporated (CMA) ilk çeyrekte 138 milyon dolar ya da hisse başına 0,98 dolar kazanç elde ederek kredi talebinin azaldığı ve piyasanın dalgalandığı bir dönemden geçtiğini bildirdi. Bu zorluklara rağmen, şirket müşteri duyarlılığında bir iyileşmeye ve iyi performans gösteren bir mevduat franchise’ına tanık oldu. Comerica ayrıca yılın ikinci yarısında sorumlu büyümeyi desteklemeye hazır olan güçlü likidite, kredi ve sermaye pozisyonlarının da altını çizdi. Bankanın muhafazakâr sermaye pozisyonu, %11,47’lik tahmini Ortak Özkaynak Tier 1 (CET1) oranıyla, düzenleyici minimumların ve tamponların üzerinde güçlü kalmaya devam etti.

Önemli Çıkarımlar

  • Comerica ilk çeyrekte 138 milyon dolar veya hisse başına 0,98 dolar kazanç bildirdi.
  • Kredi talebi azaldı, ancak müşteri duyarlılığı iyileşiyor.
  • Mevduat franchise’ı beklentileri aştı; toptan fonlama 5 milyar doların üzerinde azaldı.
  • Comerica, çalışanlara ve topluluklara öncelik verdiği için takdir edildi.
  • Kredi kalitesi güçlü kalmaya devam etti ve net zararlar azaldı.
  • Banka, giderlerin yeniden kalibrasyonu yoluyla 45 milyon dolarlık maliyet tasarrufu elde etme yolunda ilerliyor.
  • 2024 yılı için öngörülen görünüm, ortalama kredilerde %3’lük bir düşüşü, ancak müşteri duyarlılığı ve boru hattında %4 ila %5’lik büyüme işaretlerini içeriyor.
  • Net faiz gelirinin bir önceki yıla göre %11 oranında azalması beklenmektedir.
  • Tüm yıl boyunca faiz dışı giderlerin %3 oranında azalması öngörülmektedir.

Şirket Görünümü

  • Comerica, ortalama kredilerin 2024 yılında %3 oranında azalmasını beklemekte, ancak müşteri duyarlılığı ve boru hattında %4 ila %5 oranında bir büyüme öngörmektedir.
  • Ortalama mevduatların, aracılık edilen vadeli mevduatlar hariç olmak üzere, 2023 seviyelerine göre %2 ila %3 düşmesi bekleniyor.
  • Net faiz gelirinin, mevduat performansı ve ılımlı mevduat betalarının faiz indiriminin etkilerini hafifletmesiyle yıldan yıla %11 düşeceği tahmin edilmektedir.
  • Faiz dışı giderlerin, stratejik yatırımların devam etmesiyle raporlanan bazda %3 oranında azalması beklenmektedir.

Önemli Ayı Gelişmeleri

  • Şirket, ortalama kredi büyüme tahminini yıl için %3’lük bir düşüş olarak revize etti.
  • Net faiz gelirinin (NII) yıldan yıla %11 oranında düşmesi bekleniyor.
  • Özellikle Kaliforniya’da ve daha küçük ve tüketici odaklı işletmeler arasında kredi büyümesinde zorluklar olduğu belirtiliyor.

Yükselişte Öne Çıkanlar

  • Comerica küçük işletme sektöründe potansiyel büyüme görüyor.
  • Michigan ve Teksas’taki kredi büyümesi olumlu olmuştur.
  • Net faiz marjının (NIM) ikinci çeyrekte dip yapması ve yıl boyunca yükselerek yıl sonunda %3’e yakın veya biraz üzerinde olması bekleniyor.

Eksiklikler

  • Daha düşük kredi bakiyeleri ve daha yüksek mevduat maliyetlerinin yanı sıra çeyrekte bir gün daha az gün gözlemlenmiştir.
  • Çok aileli mülkler için yapılan ekspertizler %10-20 oranında azalmıştır.

Soru ve Cevaplarda Öne Çıkanlar

  • Bankanın giderlerini yeniden ayarlama planı yolunda gitmektedir ve 45 milyon dolarlık maliyet tasarrufu beklenmektedir.
  • Federal Ev Kredisi Bankası (FHLB) avanslarının ve aracılık edilen mevduatların azaltılmasında önemli ilerleme kaydedilmiştir.
  • Çok aileli portföyün yüklenim kriterlerine ve dayanıklılığına güven duyulmakta olup, önemli bir kayıp beklenmemektedir.
  • Çeyrek için 11 milyon dolarlık ayrı bir vergi avantajı rapor edilmiştir.

Görüşme boyunca Comerica, güçlü bir mevduat tabanını ve kredi kalitesini korumaya odaklanırken aynı zamanda giderleri ve sermayeyi yöneterek mevcut piyasa koşullarını yönlendirmeye yönelik stratejik yaklaşımını vurguladı. Banka yöneticileri, faiz oranı değişikliklerine uyum sağlama ve uzmanlık alanlarına etkin bir şekilde hizmet vermeye devam etme becerilerine güvenmeye devam ediyor.

InvestingPro Insights

Comerica Incorporated (CMA), ilk çeyrek kazançlarına da yansıdığı üzere zorlu bir ortamda dayanıklılık göstermiştir. Güçlü mevduat tabanını ve kredi kalitesini korumaya odaklanan banka, mevcut finansal ortamda stratejik bir hassasiyetle ilerliyor. InvestingPro’dan şirketin performansını ve görünümünü daha iyi anlamamızı sağlayacak bazı temel ölçümleri ve içgörüleri inceleyelim.

InvestingPro Verileri, bankanın finans sektöründeki önemli varlığının altını çizerek 6,71 milyar dolarlık bir piyasa değeri ortaya koyuyor. Fiyat/Kazanç (F/K) Oranı 7,82 olup, sektör ortalamalarına kıyasla hisse senedinin değerinin düşük olabileceğini ve bunun da değer yatırımcılarının ilgisini çekebileceğini göstermektedir. Ayrıca, şirketin son on iki ay itibariyle Fiyat/Defter (F/D) Oranı 1,12 olup, hisse senedinin defter değerine göre makul bir şekilde fiyatlandırılmış olabileceğini göstermektedir.

InvestingPro’nun dikkat çekmesi gereken bir ipucu da Comerica’nın 54 yıl üst üste temettü ödemelerini sürdürmüş olmasıdır; bu da piyasa dalgalanmalarının ortasında bile hissedar getirilerine olan bağlılığını göstermektedir. Bu tutarlılık, %5,61’lik mevcut temettü getirisi ile daha da tamamlanarak gelir odaklı yatırımcılar için cazip bir seçenek haline gelmektedir.

Buna ek olarak, Comerica son on iki ay boyunca kârlı olmuştur ve analistler şirketin bu yıl da kârlı kalacağını tahmin etmektedir; bu da şirketin müşteri duyarlılığı ve boru hattı büyümesine ilişkin olumlu görünümüyle uyumludur. Bu yıl net gelirde beklenen düşüşe rağmen banka, yatırımcı iyimserliğini ve bankanın stratejik girişimlerinin potansiyel olarak tanınmasını yansıtan %25,48’lik toplam getiri ile son altı ayda büyük bir fiyat artışı yaşadı.

Comerica’nın zayıf brüt kar marjları ve bu yılki potansiyel karlılığına ilişkin görüşler de dahil olmak üzere daha derin analiz ve daha fazla InvestingPro İpucu arayanlar için https://www.investing.com/pro/CMA adresini ziyaret edin. InvestingPro ‘da şirketin finansal sağlığı ve gelecek beklentileri hakkında daha kapsamlı bir anlayış sağlayabilecek başka ipuçları da mevcut. Yatırım araştırma araçlarınızı geliştiren InvestingPro aboneliğinde %20’ye varan indirim elde etmek için INVTROZEL1A kupon kodunu kullanmayı unutmayın.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu