Haber

Tarihi Carfi Konağı yeniden görkemli günlerine döndü

Tarihi Carfi Konağı yeniden görkemli günlerine döndü

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin güçlü mimari mirasını yeniden gün yüzüne çıkarıyor. İzmir’in tarihi ilçelerinden Tilkilik’teki Carfi Konağı’nı yaklaşık 11 milyon liralık yatırımla yeniden inşa eden Büyükşehir Belediyesi, Agora’da parlayan bir yıldız yarattı.

Konak ile Kadifekale arasındaki tarihi aksı yeniden canlandırmak için çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Smyrna Antik Kenti’nin bir modülü olan Tarihi Carfi Konağı’nın inşaatını tamamladı. Konaktan günümüze sadece duvar ve hamam yapısıyla ulaşan ve yaklaşık 11 milyon liralık yatırımla kente kazandırılan tarihi Carfi Konağı, aslına sadık kalınarak restore edildi. Bina EÇEV’e devredilecek ve bölgede yaşayan çocuk ve kadınların eğitimi ve sosyalleşmesi amacıyla kullanılacak. Tarihi binanın açılışı önümüzdeki günlerde yöre halkının katılımıyla gerçekleştirilecek.

Mevcut ağaçlar da korundu

Carfi Ailesi’nin Büyükşehir Belediyesi ile imzaladıkları protokol sonucunda tarihi yapıyı restore etmeye başladıklarını belirten Tarihi Yapılar Şube Müdürlüğü Restoratörü Şeyhmus Çakmak, “Proje 20 yıl önce çizildi ancak gerekli işlemler 2020 yılında tamamlandı. ve binanın onarım çalışmalarına başlandı. Binayı devraldığımızda büyük bir yıkım vardı. Öncelikle binanın sınırlarını belirledik. Ana yapıdan geriye sadece bir duvar ve hamam kalmıştı. Kazı ile sürdürdüğümüz onarım çalışmaları sırasında bodrum kat seviyesinde tonoz örtü sistemli bir hacim bulduk. Arkeolog eşliğinde kazılar yapıldı ve inşa ettiğimiz yapıyı aslına sadık kalarak tamamladık. Binadaki mevcut ağaçları koruyarak çocukların rahatça oynayabileceği bir alan haline getirdik” dedi.

1997 yılında EÇEV’e bağışlandı

Carfi Ailesi’ne ait geniş bir bahçe içindeki iki katlı konak, Tilkilik Mahallesi 945 Sokak üzerinde yer alıyor. Yapı, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Tarihi Liman Kenti’nin yönetim alanları içerisinde yer alan en değerli kültürel miraslardan biridir. Aile, konağı 1997 yılında EÇEV’e bağışladı. İzmir 1 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca tescil edilen binanın onarım ve yeniden inşasını İzmir Büyükşehir Belediyesi üstlendi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen binanın tek katlı müştemilatında stant atölyeleri ve eğitim salonu bulunacak. İki katlı konut yapısında seminer salonları, stand alanı, konferans salonu ve idari ofisler yer alacak. Başta bölge halkı olmak üzere tüm İzmirliler bölgenin yenilenen tarihiyle yeniden buluşacak.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

demirozu-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu