Haber

Yazar Alev Alatlı vefat etti.

Yazar Alev Alatlı, bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Acı haberi sosyal medya hesabından veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Alev Hanım’ı kaybettik. Bir süredir tedavi altındaydı. Ziyaretine gittiğimde “Bu toprakları sevdirmeliyiz” dedi. daha fazlası.” “Bunu bir vasiyet olarak anladım. Alev Alatlı fikir ve sanat hayatımızın büyük isimlerinden biriydi. 2014 yılında edebiyat alanında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü başta olmak üzere birçok ödüle layık görüldü. Hepimize başsağlığı diliyorum” dedi.

ALEV ALATLI KİMDİR?

Liseyi babası Ertuğrul Alatlı’nın askeri ataşe olarak görev yaptığı Tokyo’da okudu. Lisans derecesini ODTÜ Ekonomi ve İstatistik bölümünden, yüksek lisans derecesini ise “Fulbright” bursuyla gittiği Vanderbilt Üniversitesi’nden (Nashville, Tennessee) Ekonomi ve Ekonometri alanında aldı.

1974 YILINDA TÜRKİYE’YE DÖNDÜ

Alatlı daha sonra felsefe okumaya başladı ve New Hampshire’daki Dartmouth College’da doktora programına başladı. İlahiyat ile düşünce ve medeniyet tarihi üzerine yoğunlaştı ancak doktora derecesini almadan 1974 yılında Türkiye’ye döndü. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde öğretim görevlisi ve Devlet Planlama Teşkilatı’nda kıdemli iktisatçı olarak çalıştı. Kaliforniya Üniversitesi ile ortak psikodilbilimsel çalışmalar yürüttü. Cumhuriyet Gazetesi bünyesinde Bizim İngilizce dergisini çıkaran Alatlı, daha sonra Türkiye Yazarlar Kooperatifi’nde (YAZKO) genel başkan yardımcısı olarak görev yaptı.

MOSKOVA’DA ÖDÜL KAZANDI

Filistin davasına yaptığı katkılardan dolayı 1986 yılında Tunus’ta sürgünde bulunan Yaser Arafat tarafından “Özgürlük Madalyası” ile onurlandırıldı. Aydınlanma Değil, Merhamet! Romanıyla 2006 yılında Moskova’da “Mikhail A. Sholokhov 100. Yıl Roman Ödülü”nü kazandı.

CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLTÜR VE SANAT BÜYÜK ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLDÜ

Bülent Ecevit Üniversitesi Senatosu’nun 10.12.2012 tarihli toplantısında yazar Alev Alatlı’ya “Fahri Doktora” unvanı verilmesine karar verilmiş; Unvanı 25 Aralık 2012’de düzenlenen törenle takdim edildi. Alev Alatlı, 2014 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü’ne layık görüldü.

ERDOĞAN TARAFINDAN HEYETE ÜYESİ OLARAK ATANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 19 Kasım 2018’de Alev Alatlı’nın “Dünya Gözlemi – Gogol’ün İzinde, 2. Kitap” kitabının Rusça versiyonunu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e hediye etti. Alev Alatlı, 24 Haziran seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 2018 yılında kurulan Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu üyeliğine atandı. Ayrıca Orhan Gencebay, Murat Bardakçı, Hülya Koçyiğit, Prof. Dr. Mehmet Çelik, Prof. Dr. İskender Pala, Prof. Dr. Ümit Meriç gibi isimler de bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu