Ekonomi

İptal edilen kamu ihalelerinde yeni düzenleme

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın “Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği” Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kamu İhale Kanunu kapsamındaki kurum ve kuruluşlara şikâyette bulunulması veya Kamu İhale Kurumuna itiraz edilmesi veya ihalenin yargı kararıyla iptal edilmesi halinde, ihalenin ilgili kısmına isabet eden damga vergisinin ödenmesine ilişkin yasal düzenleme bu ihale kararına ilişkin ihale yetkilisi ile yapılan sözleşme ve yararlanılmayan teklif reddedilerek iade edilecektir. 28 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Tebliğle Damga Vergisi Kanunu’nda yapılan söz konusu değişikliğin nasıl uygulanacağı açıklandı.

Buna göre, resmi daire ve kamu tüzel kişiliğine haiz kuruluşlar tarafından resmi daire olmasa dahi alınan ihale kararları ve ihale kararlarına dayanılarak ihale yetkilisi ile düzenlenen sözleşmeler damga vergisine tabi olurken, ihale kararları ile ihale yetkilisi ile yapılan ve kısmen veya tamamen yararlanılmayan sözleşmeler damga vergisine tabidir. Damga vergisinin iadesine izin verildi.

Kamu İhale Kanunu kapsamında ihale makamı olan kurum ve kuruluşlara yapılan şikayet veya Kamu İhale Kurumuna yapılan şikayet veya yargı kararı üzerine ihalenin iptal edilmesi halinde, ihalenin ihale konusu olan kısmına isabet eden damga vergisi ödenir. İhale kararında olduğu gibi kısmen veya tamamen yararlanılmayan ihale yetkilisi ile yapılan sözleşme de reddedilerek iade edilecektir. tamamlanacak.

NEREYE BAŞVURMALIYIM?

İade işlemi her zaman damga vergisi mükellefi olan mükellefler tarafından vergilendirildikleri vergi dairelerine başvurarak, vergiye tabi olmayan gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri tarafından ise bağlı oldukları vergi dairelerine başvurarak gerçekleştirilecektir. gelir veya kurumlar vergisi açısından bağlı olunması ve ödemenin vergi daireleri dışındaki muhasebe birimlerine yapılması halinde ilgili vergi dairesine başvurulması suretiyle yapılır.

Mükelleflerin iade taleplerinde damga vergisinin ödendiğine ilişkin makbuz, vergi dairesinden alınan makbuz, ihalenin iptal edildiğine dair belge ve ihale yetkilisinden alacağın bedelinin ne kadar olduğunu belirten yazı ibraz etmeleri gerekmektedir. İhale konusu iş tamamlandı.

Bildirge 28 Aralık 2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu