Ekonomi

Siirt’te devletten aldığı destekle ürettiği ürünlerini yurtdışına ihraç ediyor

Siirt’te, unutulmaya yüz tutan tiftik battaniyesi, seccade, kilim gibi birçok ürün devletten alınan destek sayesinde tekrar piyasaya kazandırıldı. Devletten aldığı destekle kurduğu atölyede üretimi yapılan tiftik battaniyeleri, seccade, kilim, çanta gibi birçok ürün şimdi yurt dışına ihraç ediliyor.

Siirt’te çabucak her meskende bulunan ve gelin çeyizlerinin vazgeçilmez kesimlerinden olan tiftik battaniyesi, seccade, kilim üzere birçok eser eski ihtişamını kaybetmiş, meslek de unutulmaya yüz tutmuştu. Siirtli Edip Çevik isimli usta, unutulmaya yüz tutan mesleği tekrar canlandırmak için kolları sıvadı. Evvel devlet teşvikine başvuran Çevik, alınan yardım sonrası üretim merkezi açtı. İşlerini büyüten Çevik, devletten aldığı dayanakla açtığı iş yerinde ürettikleri battaniyeleri yurt dışına ihraç etmeye başladı.

Kaybolmaya yüz tutmuş baba mesleğini, devletin vermiş olduğu teşvikle canlandırmaya başardığını söz eden Çevik, el dokumacılığı olan battaniye ve seccade üzere eserleri tekrardan üretmenin memnunluğunu yaşadıklarını lisana getirdi.

Siirt’te yaklaşık 30 yıldır bu işi yaptığını kaydeden Çevik, “Yaklaşık 200 yıldır var olan bir sanat. Siirt’te daha evvel bu sanat üzerinde geçimini sağlayan 200 aileye yakın bu iş üzerinden para kazanıyor. Bu vakitle kuşak büyüyor, değişiyor. Bizim sanatımız son 5-6 yıl içerisinde körelme noktasına gelmişti ve sanatımız bitmişti. Lakin Allah devletimize zeval vermesin, son vakitlerde bu sanat üzeri çalışan arkadaşları bizim gibileri kalkındırdı. Dayanak verdi bize hem maddi hem manevi bizim daha evvel 10 tane tezgahımız var iken artık tezgah sayımız 40-50’ye yükseldi. Evvelce günde 10 adet Siirt battaniyesi ve seccadesi çıkıyorken artık ise 150-200 adet battaniye ve seccade üretebiliyoruz. Biz bunları atölyede dokuduktan sonra İstanbul ve büyük kentlerdeki şubelerimize yolluyoruz. Oradan da paketlenip yurt dışına ihracat yapılıyor. Buda devletimize katkılarından ötürü teşekkür ediyorum” dedi. – SİİRT

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu