Haber

CHP’li Tanal, AKP’nin milletvekili ve belediye başkanının sanayi arazisi talebini doğruladı

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın soru önergesine yanıt verdi; AKP Şanlıurfa Milletvekili Faruk Pınarbaşı ve AKP Birecik Belediye Başkanı Mahmut Mirkelam’ın 80 dönümlük ‘sanayi arazisi avantajı’ iddiasını doğruladığını belirtti. Tanal, Kacır’ın şu yanıtı verdiğini anlattı: “İsmi geçen parsellerin tahsisinin iptaline gerek olmadığı, tahsis tarihi itibariyle söz konusu parsellerin şartlarının TCK’nın 60’ıncı maddesine göre devam ettiği bilgisini aldık. OSB Uygulama Yönetmeliği.”

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, AKP Şanlıurfa Milletvekili ve eski Birecik Belediye Başkanı Faruk Pınarbaşı ve AKP Birecik Belediye Başkanı Mahmut Mirkelam, 8 yıl önce satın aldıkları Şanlıurfa Birecik Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 70-80 dönüm sanayi arazisine sanayi tesisi kurmak şartıyla . Belirtildiği gibi istihdam ve üretim amaçlı herhangi bir tesis kurmadıkları, koca araziyi atıl ve boş tuttukları iddiasını soru önergesi ile Meclis gündemine getirdiler. Tanal konuyla ilgili soru önergesi sunarak Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’dan yanıt istedi.

Tanal, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın soru önergesine verdiği cevaba ilişkin açıklama yaptı. Kacır’ın iddiayı doğruladığını belirten Tanal, Kacır’ın soru önergesine şu yanıtı verdiğini kaydetti:

“Bakanlığımız arsa spekülasyonunu önlemek için OSB Uygulama Yönetmeliği’nde bu konuda yapılması gerekenleri açıkça belirtmekte olup, arsa tahsis işlemleri OSB Müteşebbis Heyet ve Genel Kurulun kapsam ve sorumluluğu dahilinde yürütülmektedir. 4562 Sayılı OSB Kanunu ve OSB Uygulama Yönetmeliği.

Bu içerikte; Yatırımcılara rastgele tahsis edilen bir arsa ile ilgili olarak, tahsis tarihinden itibaren 1 yıl içinde ‘yapı ruhsatı’ ve tarihinden itibaren 2 yıl içinde ‘iş yeri ve çalışma ruhsatı’ almayan katılımcılara yapılan tahsis tahsisi, Yönetmeliğin 60 ıncı maddesinde olduğu gibi, haklı sebeplerin varlığı halinde; Süre, yapı ruhsatı için toplam 1 yılı, işyeri açma ve çalışma ruhsatı için toplam 2 yılı geçmemek üzere OSB Yönetim Kurulu tarafından uzatılabilir.

Ayrıca söz konusu Yönetmeliğin 61. maddesinde spekülatif süreçlerin önüne geçilmesi amacıyla katılımcıların ‘borcu tamamen ödenene’ ve ‘iş yeri açma ve çalışma ruhsatı’ alınana kadar satış ve devir yapamayacaklarına ilişkin kararlar yer almaktadır.

“TEKLİFTE BELİRTİLEN PARSELLER…”

Bu kapsamda Bakanlığımızca Şanlıurfa Birecik Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’nden talep edilen bilgiye göre; Bölgede tesis kurulması amacıyla yapılan 35 adet tahsis bulunmakta olup, OSB Uygulama Yönetmeliğine uymayan arsa tahsisleri Birecik OSB Yönetim Kurulu tarafından iptal edilmektedir. Bu arada önergede adı geçen parsellerin tahsisinin iptali için bir sebep bulunmadığı, söz konusu parsellerin tahsis tarihi itibariyle vadesinin halen devam ettiği, Tebliğ’in 60. maddesi gereğince tarafımıza tebliğ edilmiştir. OSB Uygulama Yönetmeliği.

Kaynak: ANKA / Siyaset

habersorgun.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu